Fenyőkéreg

Talajtakarás fenyőkéreggel

A gyomszabályozás a kertépítés fontos része, amit talajtakarással érünk el, melyet praktikusan a növénybeültetések után használunk.

A talajtakarással, avagy mulcsozással a kertész a természetet utánozza. Előnyeit a funkcionalitás és a dekorációs értékében egyaránt élvezheti a kertépítő és kertfenntartó éppúgy, mint a kerttulajdonos.

Milyen funkcionális előnyökkel jár a mulcsozás?

Ha mulcsozás, akkor kevesebb kapálás

A mulcsozás leginkább praktikus előnye, hogy kevesebbet kell gyomlálni, mert a talajtakaró réteg útját állja a gyomnövényeket éltető napfénynek, és hatásos záró réteget alkot. Nem mellékesen a talajra juttatva a kéreg fokozatosan lebomlik, ezzel a talaj felső rétegét savanyítja, így a gyomok kikelését így is megnehezíti.  A fenyőkéreg mellett a geotextília használata sok esetben indokolt.

Hatékonyabb fagyvédelem fenyőkéreggel

A fenyőkéreggel történő talajtakarás télen fagyvédelmet is biztosíthat. Ennek hatásfokát növelhetjük, ha több rétegben helyezzük ki a területre a fenyőkérget, és szükség esetén rendszeresen pótoljuk. Ha közvetlenül a növények körül nagyobb kéregmennyiséget halmozunk fel, akkor hirtelen fagyok esetén is megóvhatjuk a növények felső gyökereit. Alulra apróbb kérget érdemes használni, mivel könnyen tömörödnek, így speciális szigetelő réteget képeznek a földfelszín és a levegő között. Tévhit, hogy az alsó réteg fajtája lényegtelen. Sok esetben a díszítő céllal használt felső réteg, az un. dekorkéreg a csintalan gyerekhad,  a kutya, vagy a szél hatására egyszerűen helyet cserél az alsó réteggel. Ezért javasoljuk, hogy használjon azonos fajta kérget, valamint mérlegelje a geotextília használatának lehetőségét.

Fenyőkéreggel kisebb vízszámla, vagy kevesebbet működtetett szivattyú

Kevesebbet kell öntözni is, mert a mulccsal védett talaj a nyári forróságban is kevésbé melegszik fel, így kevesebbet is párologtat. Azonban az tévhit, hogy még a kötött talajon is meggátolja a felszín csontkeménnyé száradását. Viszont az mindenképp igaz, hogy a talajfelszínére elterített kéreg egyenletesen juttatja át és teljes felületen adja le a vizet- így valóban hatékonyabb az öntözés.

Ha már öntözés akkor nem csak az öntözővíz takarékos beosztásával tudunk spórolni, ha a talajtakarást alkalmazzuk, de az öntözőrendszer alkatrészeit is szépen elvezethetjük a fenyőkéreg alatt, ami a kert esztétikai értékének növelésén túl, még az öntözőrendszer alkatrészeinek megóvásával is együtt jár, hiszen a nap UV sugárzásnak nincsen kitéve az öntözőrendszer. Így a kertépítőnek és kerttulajdonosnak kevesebb garanciális költséget, esetleg kevesebb bosszúságot eredményezhet néhány centi talajtakaró kéreg.

A mulcs előnyei még

Pozitív következménye az is, hogy védi a talaj szerkezetét, így segít megőrizni az ideális morzsalékos talajszerkezetet.

– Nehéz terepen, olyan kertekben, ahol nem túl meredek, cserjés illetve homokos talajon kell kertet építeni a fenyőkéreg segít csökkenteni az eróziós hatásokat.

Mulcs alkalmazásával elkerülhető, hogy esőben a sár felcsapódjon a növényekre, ezáltal kevésbé szennyeződik a növény és a termés, így a talaj által közvetített fertőzések esélye is csökken. Itt is kiemelt előnyökkel járhat a mulcs használata mellett a geotextília szakszerű alakalmazása is.
– A fenyőkéreg a lebomlása során tápanyagokkal dúsítja a talajt. Mivel kissé  savanyítja a talajt, ez különösen kedvező a savanyú talajt kedvelő növények számára. Azonban ez a hatás a geotextil kiegészítő használatával korrigálható.
– A talajban lakó apró élőlényeknek kedvező életfeltételeket teremt a mulcs használata. A talajélet fenntartása fontos, a növények számára igen pozitív hatással jár.
– A mulcsozás segít az új ültetésű növények fejlődésében. A gyökeresedés gyorsabb lesz a talaj magasabb nedvességtartalma miatt. Az eredmény a dísznövények növekedésében és  számunkra pedig partnereink megelégedésében és garanciális növény csere miatt kevesebb munkában is mérhetővé válik a mulcsozás előnye.

Milyen dekorációs előnyökkel jár a mulcsozás?

Emeli a kert esztétikai értékét, növeli partnerei elégedettségét: egységes színével, érdekes struktúrájával kiemeli a növények és így az általunk épített kert szépségét.
– A friss fenyőkéregnek kellemes illata van, igazi élmény lesz az Ön megrendelőinek, a beöntözött követően a kertben a kéreg illata és a növények illata és színe együtt érvényesül.

Dekorkéreg, de milyen?

A borovi fenyőből dekorkéreg: vastag, vörösesbarna színű, díszítőértéke kifejezetten magas.

Az erdei fenyőből dekorkéreg: világosbarna színű, vastag, jó ütéscsillapító képességgel rendelkezik.

A lucfenyőből a dekorkéreg ennél sötétebb árnyalatú, és vékonyabb szálakból áll, viszont ezek egymásba kapaszkodó szerkezetűek, ezért lejtős területekre is javasolható.

A fekete fenyőből a dekorkéreg ezüstös, vékony darabokból áll, ezért sziklakertekhez  és balkonládákba  javasoljuk.

A vörösfenyőből a dekorkéreg vöröses-lilás, sokrétűen felhasználható, akár beltérbe is kiváló. Ez az egyik legtartósabb dekorkéreg fajta.

Mennyi fenyőkéregre lesz szükségem?

A szükséges mennyiséget alapvetően a terület nagysága  határozza meg. A kedvező hatások  érdekében az ajánlott vastagság 5 cm, de még jobb, a 8-10 centiméteres vastagság. Ugyanis kissé tömörödni  és bomlani is fog, idővel.

Ha csökkenteni szeretnénk a költségeket, javasoljuk, hogy alulra apróbb mulcsot helyezzünk, és a felszínre terítsük az  igényesebb megjelenésű dekorkérget, valamint mérlegeljük a szakszerű  geotextil használatot.

dallas cowboy team jersey Dak Prescott Jersey Ezekiel Elliott Jersey Taco Charlton Cowboys jersey Haason Reddick Cardinals jersey Larry Fitzgerald Cardinals jersey Takkarist McKinley Falcons jersey Tevin Coleman Falcons jersey Marlon Humphrey Ravens jersey C.J. Mosley Ravens jersey Tre'Davious White Bills jersey Sammy Watkins Bills jersey Christian McCaffrey Panthers jersey Kawann Short Panthers jersey Malik Hooker Colts jersey T.Y. Hilton Colts jersey Patrick Mahomes II Chiefs jersey Justin Houston Chiefs jersey Mike Williams Chargers jersey Melvin Ingram Chargers jersey Marshon Lattimore Saints jersey Adrian Peterson Saints jersey Jamal Adams Jets jersey Eric Decker Jets jersey Derek Barnett eagles jersey Alshon Jeffery eagles jersey Solomon Thomas 49ers jersey NaVorro Bowman 49ers jersey Corey Davis Titans jersey Delanie Walker Titans jersey Jonathan Allen Redskins jersey Josh Norman Redskins jersey