Öntözőrendszerek

Az Automata Öntözőrendszer előnyei

Az automata öntözőrendszer, mint sok más technológia is, az Egyesült Államokból származik. Már az 1930-as években is léteztek kezdetleges öntözőrendszerek, amikből a modern kor fejlesztéseivel megszülettek az úgynevezett pop-up rendszerek, a díszkerti öntözés modern változatai.

Ahhoz, hogy kertünk folyamatosan szép látványt nyújtson, a mindennapi öntözés szinte elengedhetetlen. Kevés embernek jut ideje, sőt kedve a mai rohanó világban, hogy az amúgy is véges szabadidejét kertje öntözésére használja.

Szeretné, hogy kertje minden nap zöld és üde legyen anélkül, hogy saját kertje „rabszolgája” legyen?

Akkor a legjobb választás egy automata öntözőrendszer telepítése! Mindamellett, hogy egy szakszerűen tervezett és telepített rendszer sok időt takarít meg (pl.: egy 500 m2-es kert slaggal történő meglocsolása több, mint 2 óra), célszerű figyelembe venni az öntöző egyéb pozitív tulajdonságait is:

Az öntözés a növények szempontjából a leginkább megfelelő, hajnali órákban történhet, ezért kevesebb az öntöző víz párolgási vesztesége, teljesen egyenletes vízeloszlás biztosítható, és elkerülhető az egyes részek túlöntözése (vízpazarlás), míg más részek alulöntözése, ezért a vízmegtakarítás elérheti a 40%-ot!

Nyaralás alatt sem szárad ki kertünk, hiszen az öntözés távollétünkben is az automatikusan beállított program szerint történik

Csapadékos időben a beépített esőérzékelő megakadályozza a fölösleges öntözést

Különleges körülmények (rézsű, agyagos talaj, teljesen eltérő vízigényű növénytelepítés) esetén is könnyedén biztosítható az ideális öntözés

Kertünk növényei gyorsabban fejlődnek és szebbek lesznek, mely az öntözési szezonon kívül is látható különbséget eredményez

Növényeink egészségesebbek, a betegségekkel szemben ellenállóbbakká válnak

A beépített öntözőrendszer, növeli ingatlanunk értékét

Rain Bird legenda:

Egy Dél-kaliforniai gyümölcstermesztő, Orton Englehart 1933-ban elsőként megalkotta és szabadalmaztatta a világ első impulzus szórófejét. Az új típusú szórófej feltalálása nagy áttörést hozott az öntözésében, mert lehetővé vált a viszonylag nagyobb földek egyenletes öntözése.

Clem és Mary LaFetra, Orton Englehart szomszédai voltak, és már akkor felismerték az új típusú öntözőfejben rejlő lehetőségeket. Nem telt el sok idő és létrehoztak egy üzemet a „modern” szórófej gyártására, amit mai nevén Rain Bird Manufacturing Corporation-nek hívnak.

A cég neve egy hajdani indián legendából ered:

Sok-sok évvel ezelőtt (egy messzi-messzi galaxisban… :-)) hatalmas szárasság sújtotta a Földet. A folyók és a növények kiszáradtak. A reményt már szinte mindenki feladta a csaknem egy teljes generáción át tartó szárazságban, kivéve a gyerek. Egy napon a teljesen reményvesztett emberek közé egy nagy madár szállt le és meghallotta a gyerekek könyörgéseit, majd felszállt az égbe és elküldte a mindent és mindenkit éltető esőt. Ez a madár volt a rain bird.

A Hunter legenda:

A modern öntözéstechnika feltalálása és fejlesztése régi időkre nyúlik vissza és szorosan fűződik bizonyos emberek nevéhez. Egyikük Ed Hunter, akit a mai napig is az öntözéstechnika atyjaként tartanak számon. Hunter fiatal korában édesapja gyárában dolgozott, ahol megszerezte élete első tapasztalatait, hogy ezt követően sikeresen gyárthasson szerszámgépeket. 1952-ben otthagyta bátyjával közösen alapított cégét és létrehozta élete első saját vállalkozását a Moist O’ Matic-ot, ami kifejezetten Öntözéstechnikával foglalkozott.

Moist O’ Matic – az öntözéstechnika megújítója:

Hunter folytatta az új lehetőségek kutatását és cége 1953-tól 1962-ig az öntözéstechnika vezető vállalkozásává fejlődött. A gyors siker Hunter folyamatos fejlesztéseinek volt köszönhető, létrehozta és a SUNSET magazinban nyilvánosságra is hozta az első kapcsolóórás vezérlőt és esőérzékelőt. Ezeket az újításokat egyre újabb és modernebb vezérlők és hidraulikus szelepek sorai követték. Még itt sem álltak meg a gyors fejlesztésekkel, mert a világon elsőként létrehozták a műanyag fogaskerék-hajtóműves szórófejet. Nagy áttörés volt ez az öntözőrendszerek fejlődésében, mert azelőtt csak sárgarézből vagy vasöntvényből gyártottak szórófejeket, amelyek gyorsan korrodálódtak, rövidebb élettartamúak voltak és nehezebben lehetett a kialakításukat megtervezni, mint a ma is használt műanyag szórófejeket. A vállalat fejlődését ez is segítette, hiszen a műanyag fejek gyártása olcsóbb volt, mint az akkori öntözéstechnikai cégek által gyártott kalapácsos fém öntözőfejek.

A műanyag-technológia fejlődésével, 1956-ban Hunter létrehozta az első gumi membrános műanyag vezérlőszelepet. A cég egyre ismertebb lett és elnyerték az építészek, kivitelezők, kereskedők és a fogyasztók bizalmát is. A Moist O’ Matic fejlődése és fejlesztései végül felkeltették a Toro cég figyelmét. Ed Hunter 1962-ben eladta birodalmát a Toro-nak és ezzel az addig csak fűnyíró- és parkápolási gépeket gyártó cég létrehoztata öntözéstechnikai részlegét. Hunter még 19 évig tovább dolgozott és fejlesztett a Toro-nál, mint műszaki igazgató és ez idő alatt világsikerek sorát hozta létre az öntözéstechnika piacán.

Végül Ed Hunter 1981-ben kilépett a Toro cégből és gyermekeivel, valamint feleségével együtt megalapította a Hunter Industries vállalatot, ami új dimenziót nyitott az öntözéstechnikában. A Hunter-csapat az öntözés minden területén új technológiákat vezettet be, hogy még korszerűbbé tehesse az automata öntözést. 13 évnyi folyamatos fejlesztés után A Hunter cég elérte, hogy mára a világ legelismertebb, vezető öntözéstechnikai termék gyártója és fejlesztőjeként tartják számon. Sajnálatos módon Ed Hunter 1999-ben életét vesztette, de szellemi örökségét családja és munkatársai hűen viszik tovább…és mi is!