Tó- és szivattyútechnika

TALAJTAKARÁS FENYŐKÉREGGEL

A gyomszabályozás a kertépítés fontos része, amit talajtakarással érünk el, melyet praktikusan a növénybeültetések után használunk. 

A talajtakarással, avagy mulcsozással a kertész a természetet utánozza. Előnyeit a funkcionalitás és a dekorációs értékében egyaránt élvezheti a kertépítő és kertfenntartó éppúgy, mint a kerttulajdonos.

Hatékonyabb fagyvédelem

Kevesebb gyom és gyomírtás

Alacsonyabb vízszámla

Csökkenő eróziás-hatás

Dúsítja a talajt

Segít az új ültetésű növényeknek

Hosszú távú megoldás

Emeli a kert esztétikai értékét

Friss fenyőkéregnek jó illata van

Védi a talaj szerkezetét

Gyönyörű kert néhány óra alatt!

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyepszőnyeg előállítás is füvesítéssel indul. A fűmagvetés után a gyepiskola mintegy 14-16 hónapig szakszerűen neveli a gyepet: folyamatosan biztosítja a tápanyag utánpótlását, hetente többször nyírják, folyamatosan gyomirtózzák, mire az eléri a beépíthető állapotot és felszedésre kerül.

Hatékonyabb fagyvédelem fenyőkéreggel

A fenyőkéreggel történő talajtakarás télen fagyvédelmet is biztosíthat. Ennek hatásfokát növelhetjük, ha több rétegben helyezzük ki a területre a fenyőkérget, és szükség esetén rendszeresen pótoljuk. Ha közvetlenül a növények körül nagyobb kéregmennyiséget halmozunk fel, akkor hirtelen fagyok esetén is megóvhatjuk a növények felső gyökereit. Alulra apróbb kérget érdemes használni, amely speciális szigetelő réteget képeznek a földfelszín és a levegő között. Sok esetben a díszítő céllal használt felső réteg, az un. dekorkéreg a csintalan gyerekhad,  a kutya, vagy a szél hatására egyszerűen helyet cserél az alsó réteggel. Ezért javasoljuk, hogy használjon azonos fajta kérget, valamint mérlegelje a geotextília használatának lehetőségét.

Kisebb vízszámla

Kevesebbet kell öntözni is, mert a mulccsal védett talaj a nyári forróságban is kevésbé melegszik fel, így kevesebbet is párologtat. A talajfelszínére elterített kéreg egyenletesen juttatja át és teljes felületen adja le a vizet- így valóban hatékonyabb az öntözés.

Ha már öntözés akkor nem csak az öntözővíz takarékos beosztásával tudunk spórolni, ha a talajtakarást alkalmazzuk, de az öntözőrendszer alkatrészeit is szépen elvezethetjük a fenyőkéreg alatt, ami a kert esztétikai értékének növelésén túl, még az öntözőrendszer alkatrészeinek megóvásával is együtt jár, hiszen a nap UV sugárzásnak nincsen kitéve az öntözőrendszer. Így a kertépítőnek és kerttulajdonosnak kevesebb garanciális költséget, esetleg kevesebb bosszúságot eredményezhet néhány centi talajtakaró kéreg.

Dekorkéreg, de milyen?

A borovi fenyőből dekorkéreg: vastag, vörösesbarna színű, díszítőértéke kifejezetten magas. Az erdei fenyőből dekorkéreg: világosbarna színű, vastag, jó ütéscsillapító képességgel rendelkezik. A lucfenyőből a dekorkéreg ennél sötétebb árnyalatú, és vékonyabb szálakból áll, viszont ezek egymásba kapaszkodó szerkezetűek, ezért lejtős területekre is javasolható. A fekete fenyőből a dekorkéreg ezüstös, vékony darabokból áll, ezért sziklakertekhez  és balkonládákba  javasoljuk. A vörösfenyőből a dekorkéreg vöröses-lilás, sokrétűen felhasználható, akár beltérbe is kiváló. Ez az egyik legtartósabb dekorkéreg fajta.

Mennyi fenyőkéregre lesz szükségem?

A szükséges mennyiséget alapvetően a terület nagysága  határozza meg. A kedvező hatások  érdekében az ajánlott vastagság 5 cm, de még jobb, a 8-10 centiméteres vastagság. Ugyanis kissé tömörödni  és bomlani is fog, idővel.

Ha csökkenteni szeretnénk a költségeket, javasoljuk, hogy alulra apróbb mulcsot helyezzünk, és a felszínre terítsük az  igényesebb megjelenésű dekorkérget, valamint mérlegeljük a szakszerű  geotextil használatot.

Rendeljen most!

Ha szeretne fenyőkérget otthonába, keressen minket elérhetőségeinken, és akár már aznap eljöhet érte!

Állandó raktárkészlettel, többféle – funkciótól függő – típussal várjuk üzletünkben!

 

elérhetőségeink

+ 36 23 453 453

sateam@sateam.hu

2092 Budakeszi, Pátyi út 57.

Segítünk Önnek megtalálni a legjobb kertépítőt!

Szeretné elkészíttetni álmai kertjét? Van esetleg konkrét elképzelései is? Keressen minket elérhetőségeinken és segítünk megtalálni a megfelelő szakembert!