Kerti burkolatok – térkő és kavicsburkolat

Térkő

Az Önhöz érkező barátokat elsőként a burkolat látványa fogja majd meg. Tetszeni kell a térkő burkolatnak. Ez nem lehet kérdés. A szürke betonnal szemben a látványos színek és változatos felületi kialakítások sokkal nagyobb eséllyel kápráztatnak el. A teljes anyagában színezett térkőnél még a térkövek több évtizedes esetleges kopásától sem kell tartani. De hát miért is kopna a térkő, ha lehet kopásálló is?

 

A térkő burkolatok sokkal tetszetősebbek, mint az egyszínű, szürke beton

Több évtizedes használatra készül, a felület nem pattogzik fel

Nagy színválasztékos biztosítanak

Csúszásgátló felülettel rendelkeznek

Változatos formavilága és sokféle formája segíti az egyedi burkolatok építését

Speciális kopásálló felülettel rendelkeznek

Bármikor sérülés nélkül felszedhető

Forgalmazott márkáink

Amit a térkövekről tudni érdemes

Hogyan válasszunk térkövet?

 

A térburkolatok különböző típusainak felhasználása többféle rendező elv alapján is történhet:

  1. El kell döntenünk, hogy klasszikus vagy nemesített felületű terméket szeretnénk-e beépíteni.
  2. A felhasználás szempontjából a terhelés lehet kicsi (pl. gyalogosforgalom számára), közepes (pl. személygépkocsiknak) vagy nehéz (pl teherautós, buszos forgalom részére).
  3. A lapok mérete is a forgalomtól függ:
    1. kis forgalom esetén 2,5-5 cm vastagságú lapok, 6 cm alatti térkövek ajánlottak
    2. közepes forgalomnál 6-8 cm-es térkövek klasszikus vagy nemesített felülettel
    3. nehéz forgalom esetén 8 cm vastagság feletti termékek klasszikus vagy nemesített felületi kialakítással.

Érdemes jól utánajárni, hogy a megtaláljuk a számunkra legideálisabb térkövet. Számos gyártó, különféle kiegészítő termékekkel együtt található ma a piacon. Ha nem tud választani, keressen minket, márkafüggetlen kereskedésként segítünk a legjobb kiválasztásában!

Kopásállóság, stabilitás, teherbírás

A térkövek kopással szembeni ellenállás minősítő értéke 18 cm3/50cm2.  Ez minden térburkolati betontermékre vonatkozik, így tehát kopásállóságban a felhasználás tekintetében nem tesznek különbséget az egyes termékek között.

Teherbírás szempontjából a térkő formája is meghatározó. A hullámos oldalkontúrral rendelkező termék a legmagasabb, a dupla T-kontúrral rendelkező a közepes, az egyenes oldalélekkel rendelkező kövek a legalacsonyabb minősítésűek.

A burkolat akár egyféle, akár különböző méretű kő felhasználásával kialakítható. Nem szükséges szabályos mintában fektetni. 

Növényekkel beültethető térkövek

A növényekkel történő kombinált beépítésre a legősibb termék a gyeprácskő, ennek a lapfelületben kialakított szivárgó nyílásaiba gyep ültethető. Ez a nyári időszakban folyamatos öntözést, ápolást igényel, ellenkező esetbe a beton mellett nem jut elég nedvesség a fű gyökérzetének, így az kiszáradhat.

A gyeprács mellett ma az úgynevezett rézsűelemek használatosak növényekkel kombináltan történő beépítésre. Ezeknél a termékeknél a növény nem csupán dekorációs célokat szolgál, hanem fejlődése folyamán gyökérzetével átszövi a teljes rézsűelemet, illetve ennek hátoldali megtámasztó anyagát. Így jelentős mértékben hozzájárul az épített szerkezet stabilitásának növeléséhez.

Vízáteresztő térkő

Ha fontos a térkő vízáteresztése, akkor gyeprácsot vagy más, olyan kialakítású térkövet érdemes választani, amelyek között könnyen elszivároghat az esővíz.

A legnagyobb vízáteresztő keresztmetszettel a rácskövek rendelkeznek, ezek füvesíthetők is. De van kisebb vízáteresztő keresztmetszettel rendelkező is, amely nem füvesíthető, a hézagokat jó vízáteresztő képességű szemcsés anyaggal kell feltölteni és általában ipari felületeken, parkolókban alkalmazzák.

Növényfalak építéséhez a Leier Kft.-nél is kapható bordás kosár a megfelelő. Tám- és kerti falak építhetők a támfalból és a blokkból, ezekkel a síkból kiemelt növényszigetek készíthetők.

 

 

A lerakás

Javasolt szakemberrel burkoltatni, de kisebb terhelésre igénybevett, egyszerűbb burkolatokat ügyesebb kezűek maguk is lerakhatják. Elsősorban a különböző burkolatkialakítási előírások betartására érdemes figyelni a lerakás során. Ezek a beépítési útmutatókban valamennyi komoly gyártó honlapján elérhetők.

A kövek vágásához mechanikus roppantó vagy gyémántkorongos vizes vágó használható. Mechanikus roppantóval a kővastagság felénél kisebb méret fizikailag nem vágható és a vágott felület nem mindig teljesen sík. A vízhűtéses vágóberendezésekhez szükséges gyémántkorongok nagyon drágák, de bármekkora méretet le lehet vágni velük a kőből teljesen egyenes vonal mentén.

Célszerű 1–1,5 centiméterrel magasabbra fektetni a követ, majd utána besöpörni a fugázó anyagot, és vibrátorral tömöríteni. Figyelni kell a vízelvezetésre, ez vagy pontszerű legyen vagy oldalirányú lejtéssel kell kialakítani.

 

Mixton – vízáteresztő kavicsburkolat

A MIXTON® burkolat tulajdonságai
• Korlátlan vízáteresztő képességgel rendelkezik,
• hosszú élettartam jellemzi,
• alacsony karbantartási igénnyel rendelkezik,
• 100%-ban kipárolgásmentes,
• ellenáll a savas, lúgos hatásoknak,
• ellenáll a gyors hőmérsékletingadozásnak és kiváló fagytűrő képességekkel rendelkezik,
• biztosítja a talaj szellőzését és a kipárolgást,
• valós természetes kőhatású megjelenést biztosít,
• nagy terhelhetőség jellemzi.

 

Utak, kerékpárutak burkolása

Járdák, sétányok burkolása

Parképítés, tájépítés

Fatörzsek keretezése

Partvédelem

Belső építészet

Amit a Mixton kavicsburkolatról tudni kell

„Innovatív, vízáteresztő kavicsburkolat”

 

A MIXTON® exkluzív kőburkolatunk egy olyan természetes, szilárd felületet alkot, amely egyesíti magában a vízáteresztő, légáteresztő és nagy mechanikai terhelhetőség előnyös tulajdonságait. 

Egyedülálló módon kiküszöböli a beton, az aszfalt és a macadam burkolatok vízzáró tulajdonságát és lehetővé teszi a csapadékvíz szabad beáramlását a talajba. Rugalmas kötőanyagának köszönhetően repedések nélkül követi az altalaj mozgását. További előnyei a hagyományos nem vízáteresztő burkolatokkal szemben, hogy használata során csökken a környezet zajterhelése, nem koncentrálja a szennyező anyagokat (olaj, szennyvíz stb.), és nem kerül koncentráltan csapadékvíz a csatornarendszerbe, illetve szennyvíztisztítókba.

A burkolat vastagsága a felhasznált kavics szemméretétől függ, az alépítmény kialakítását a burkolat várható jövőbeni terhelése határozza meg. A MIXTON® kőburkolat kétkomponensű poliuretán kötőanyag és kavics keveréke, mely nem igényli a hagyományostól eltérő, speciális eszközök használatát, azonban a későbbi minőségbeli problémák elkerüléséhez a keverési arányok betartására fokozott figyelmet kell fordítani.

Kavicsburkolat felhasználási lehetőségek

Rendeljen most!

Amennyiben térkőre vagy innovatív kavicsburkolatra lenne szüksége, látogassa meg üzletünket, vagy írjon nekünk, és segítünk a megfelelő burkolat kiválasztásában! 

Amennyiben kivitelezőt is keresne, ajánljuk Önnek partnereinket!

 

 

elérhetőségeink

+ 36 23 453 453

sateam@sateam.hu

2092 Budakeszi, Pátyi út 57.

Segítünk Önnek megtalálni a legjobb kertépítőt!

Szeretné elkészíttetni álmai kertjét? Van esetleg konkrét elképzelései is? Keressen minket elérhetőségeinken és segítünk megtalálni a megfelelő szakembert!